De wereld van Ouida
Groot-Brittannië, Bury Saint Edmunds, 1 januari 1839. Op de eerste dag van het nieuwe jaar ziet Marie Louise Ramé het levenslicht. Zelf verkiest ze door het leven te gaan als Marie Louise de la Ramée. Haar vader is Frans. Moeder Susan Sutton is de dochter van een Brits wijnhandelaar. Als Engelstalig kind kost het haar moeite om haar naam uit te spreken. ‘Louise’ wordt ‘Ouida’, het pseudoniem waaronder zij later publiceert.
Marie-Louise is niet opgetogen met haar stille geboortestreek. In 1867 ruilt ze het rustige platteland voor een appartement in het Londense Langham Hotel. Ze organiseert er literaire avonden voor soldaten en politici, schrijvers en kunstenaars. Ouida wordt een veelbesproken figuur.
In 1871 verlaat Ouida het koude Engeland en reist ze naar Italië. Ze houdt halt in België waar ze in Brussel verblijft. De Belgische staat is nog jong en in volle industriële ontwikkeling. In onze streken wordt ze geconfronteerd met kinderarbeid en met honden die karren trekken.
Ouida bezoekt enkele grote steden, maar haar voorkeur gaat uit naar Antwerpen, de stad van Rubens die ze zo bewondert.
​
In Italië vestigen moeder en dochter zich in Scandicci, een dorpje ten zuiden van Firenze. Ouida leeft rijkelijk. Ze verzamelt kunst, koopt dure kleren, rijdt paard en ontpopt zich tot een gedreven dierenactiviste.
In haar werk drijft ze de spot met de Londense High Society en ze publiceert kritische stukken over de sociale vraagstukken van die tijd. De kringen waarin ze zich beweegt, vormen een bron van inspiratie. Haar werk is een samensmelting van romantiek en sociale kritiek. Ouida schrijft meer dan 40 novelles, kinderboeken en een verzameling korte verhalen en essays. Ze is succesvol, maar heeft moeite om haar geld te beheren.
​
Op 25 januari 1908 overlijdt Marie-Louise in armoedige omstandigheden. Haar graf bevindt zich op het Engelse kerkhof in Bagni di Lucca.
nl.wikipedia.org/wiki/ouida
​
en.wikipedia.org/wiki/ouida
​
'A dog of Flanders, een nooit geziene kijk op Vlaanderen'
Didier Volckaert, An Van Dienderen en anderen
ISBN 978 90 209 88581